Trädgårdsplanering, hur funkar det?

Det har blivit omåttligt populärt: trädgårdsplanering. Konceptet bygger på att du anlitar en trädgårdsplanerare eller trädgårdsdesigner som hjälper dig att strukturera upp och planera din trädgård. Vad har du för syfte med din trädgård, och hur motsvarar dina förutsättningar det syftet? Vi pratar jordmån, odlingszoner men också trädgårdsdesign och ren estetik.

För att en trädgård inte ska förvandlas till en råbarkad och torr öken krävs det förstår noggrann planering. Inte nog med att du ska vattna och klippa och sköta: även förarbetet är viktigt. Kanske är det så att du odlar fel sorts växter som inte ens trivs i din jordmån? Anlita en trädgårdsplanering där du får en bra struktur och där du får tillfället att faktiskt se på just dina förutsättningar: https://www.njutatradgardsdesign.se/tradgardsplanering/

Planera din trädgård rätt

Att planera en trädgård handlar både om att ta hänsyn till jordmån, odlingszon, sluttningar, tillgång till vatten. Men det handlar förstås också om det rent estetiska intrycket av din trädgård. Hur du kan få din trädgård att spira och gro är faktiskt baserat på vetenskap, och därför är det alltid bra att anlita en sakkunnig som kan ge sina goda råd. De kan dessutom komma med fina och spännande idéer som har med själva designen att göra. Här finns ett inspirerande reportage som ger en hum om hur trädgårdsdesign kan lyfta en trädgård.

Utgå från vilken typ av trädgård du vill ha – och syftet med den. Är det den vackra rosenlunden du är ute efter, eller vill du börja odla ätbart? De två olika varianterna behöver två helt olika utgångspunkter, både för dig som ska sköta trädgården men också trädgårdens förutsättningar för att det ska bli lyckat. Genom att lära sig uppskatta arbetet som en fin trädgård behöver kan du dessutom underhålla den så att den prunkar vackert år efter år.

Något som är väldigt trendigt just nu är att odla med klimatet i fokus: bihotell, kanske ängsblommor som kan locka till sig fjärilar. Och förstås, det är väl ingen som tackar nej till att skörda egen midsommarpotatis? Sätt igång och fundera och anlita en trädgårdsplanerare som kan hjälpa dig fram till din vision!