Så väljer du rätt säng

Kan en säng vara hållbar? Och vad för respektive del av sängen – bäddmadrass, sängbotten och resårmadrass för din sömn och komfort egentligen?

säng hästens
Källa: Sängvaruhuset Elgen

En säng är inte bara en skön möbel i sovrummet, det är en investering i din sömn och livskvalitet. Dessutom är en säng av hög kvalitet av naturmaterial och i hantverkskonst hållbart om något, i jämförelse med andra möbelköp ­– det gäller inte minst sängar från sängmärket hästens. Men vad ska du tänka på när du väljer säng och vad bidrar de olika delarna av sängens konstruktion med gällande din bekvämlighet?

Så väljer du en säng som är rätt för dig

Det är ingen nyhet att du spenderar en tredjedel av ditt liv i sängen och att det därför är av stor vikt att den passar dig och din kropp. I en artikel i Expressen går det att läsa om hur sängen gärna ska vara i mått, en grundregel är nämligen att madrassen bör vara minst tio centimeter längre, än vad du är.

Fler råd angående sängval är dessa:

  • Sängbotten. Välj en säng som passar din kropp och anpassad efter dina behov. Du ska få avlastning och sova bekvämt. Där kommer sängbotten in som en viktig del, eftersom stödet ligger här. Vill du ha en fast eller mjuk variant?
  • Bäddmadrass. Bäddmadrassen ger skillnad på ytkänslan i sängen och här kan du välja mellan olika material och tjocklek för att hitta rätt för dig. Tryckavlastningen är även det väldigt viktigt.
  • Sovställning. Det är väldigt olika vad man tycker om, och det beror delvis på hur du ligger som skönast när du sover. Välj en zonindelning som passar din sov ställning. Om du sover mycket på sidan behöver du en säng som låter din ryggrad bli rak i den ställningen. Om du sover på rygg bör sängen ge dig ordentligt stöd i svanken.

Prova dig fram i sängbutiker och välj mellan allt från ramsängar, kontinentalsängar till ställbara sängar som kan höjas upp och ned för ökad komfort. Glöm inte att valet av madrass, kudde och täcke är jätteviktigt om du är allergisk mot ett visst material, till exempel dun. En tvättbar madrass är även det bra, så att du kan ha din säng länge och tvätta den med jämna mellanrum.