Den lättskötta trädgården

En trädgård är en njutbar plats med rum för avkoppling, härliga dofter och vackra färger. Men en del tycker att det är lite väl krävande. Hur får man egentligen en lättskött trädgård som nästan kan sköta sig själv?  

För att du ska lyckas få till en prunkande trädgård behöver du bra anläggningsjord med näringsämnen som är anpassade efter det du vill odla. Till exempel behöver en gräsmatta en bra grund att växa i för att den ska vara motståndskraftig mot torka och liknande. Det finns ingen trädgård som inte behöver skötas: men om du lägger ner mycket tid och omsorg i början, sköter den sig bättre själv sedan.

Att många av oss vill ha en lättskött trädgård har visar sig i en studie där man uppger att hela 35 % av de tillfrågade vill att trädgården först och främst ska vara lättskött!

Perenner, jordmån och planering

Ett återkommande tips som många använder sig av och som är mycket bra att tänka på genomgående är att odla tätt. Genom att inte ha överdrivet mycket bar jord minimerar du risken för att det ska börja växa ogräs mellan dina plantor. Du kan också vara smart och odla i krukor och låta mycket annat täckas av marksten. Du kan också välja att odla växter som inte kräver så mycket skötsel, och som är perenner. Det betyder att de blommar år efter år. Om du väljer vintergröna växter kommer du inte heller behöva lägga ner möda på att kratta. Här hittar du fler liknande tips.

Såhär tipsar man om hur man har en trädgård som blommar större delen av säsongen för att göra den lättskött och vacker på samma gång:

– Med lite planering kan man ha en trädgård som blommar hela våren och sommaren. På våren finns till exempel rosenbräcka och aubretia, i maj kommer mossflox och i juni blommar backtimjan och nävor. För juli och augusti finns lavendel och stäppsalvia. Läs hela artikeln i VT.