Skapa ett hemtrevligt vardagsrum

Vardagsrummet fungerar ofta som en samlingsplats för familjen. Där finns TV, soffa och fåtöljer. Det är mysigt och det perfekta stället för fredagsmyset. Det finns en del att tänka på när det är dags att inreda ett vardagsrum för att få en luftig men ändå hemtrevlig känsla.

Många minnen skapas i vardagsrummet. Familjekvällar framför en spännande fotbollsfinal eller en lång runda av brädspel kan vara kära minnen som värmer när man flyttat hemifrån. Mycket tid spenderas där och det finns mycket att tänka på för att göra ett vardagsrum både mysigt och funktionellt. För att börja inreda kan du fundera på följande:

  • Vilken stil ska inredningen följa?
  • Hur stor yta har rummet?
  • Vilken funktion i rummet är viktigast?

Inredningsstil kan vara svårt att hitta, men alla har i regel en uppfattning om vad de gillar och inte. För att ha en mer konkret stil att följa kan du göra en moodboard med färger, textiler och inspirationsbilder som du gillar. Titta igenom inredningsmagasin och inspirationssidor på internet för att hitta det du gillar.

Så kan du tänka när du inreder

Storleken på vardagsrummet sätter också en ram för vad du kan göra med det. Det är lätt att överfylla ett rum med för stora och för många möbler. Var inte rädd för att hålla det luftigt med färre möbler, ljusa färger och exempelvis skira gardiner för att skapa en yta det går att vara i. Med hjälp av mer färgglada accessoarer kan du sätta en mer personlig prägel på rummet och göra det hemtrevligt.

Hur ska du använda rummet?

Vad rummet faktiskt ska användas till är ett bra sätt att bestämma hur många möbler som faktiskt ska stå där inne. Är vardagsrummet en plats för att umgås och titta på TV? Håll det då till sittplatser och möjligtvis en TV-bänk. Ska det även gå att äta middag där inne så kanske soffan får vara mindre för att ge plats för ett matbord och stolar. Om du dessutom vill ha möjligheten att uppskatta en god bok så behövs det kanske bokhyllor och en bra lampa för mörka kvällar. Med hjälp av ditt moodboard och inspiration kan du sammanställa ditt vardagsrum precis så som du vill ha det.