Keramik och porslin på loppis

När det kommer till keramik och porslin finns det få platser som är så pass fyndvänliga som loppmarknader är. Oavsett om du är ute efter att köpa eller sälja porslin så finns det pengar att spara och pengar att tjäna.

Om du har sett Antikrundan på SVT vet du vad vi pratar om. Vi har hört mängder av historier om hur folk hittat tallrikar, burkar och allt möjligt på loppisar som de sedan upptäckt vara värda tusenlappar. Många har dock blivit duktiga på att känna igen kända och eftertraktade serier från särskilda designers, så det gäller att vara snabb med att spana in utbudet på de loppmarknader man besöker.

När du vill fynda

loppmarknadAtt gå på loppis kan man göra i två huvudsakliga syften: att fynda eller att sälja. När det kommer till keramik och porslin finns det mycket att fynda, men det är samtidigt en nisch som kräver försiktighet och vaksamhet för att inte bli blåst på sina pengar. Som du säkert vet är porslin ett känsligt material och skadas lätt om det utsätts för stötar. Därför är det superviktigt att du kollar att det inte är sprucket eller skadat på annat sätt. Sveriges Radio har publicerat ett smart knep du kan använda dig av för att kolla om porslinet har några sprickor, och det är inte svårare än att knacka på föremålet. Blir det ett litet eko är det helt, men är ljudet stumt finns det risk att det är skadat. Kom ihåg detta knep när du är på loppmarknad nästa gång så sparar du besvikelse om du skulle komma hem och upptäcka att det inte alls var så bra som du trodde.

När du ska sälja

antika kopparPrecis som när du besöker en loppmarknad och vill fynda är du minst lika mån om att inte sälja bort dina prylar för billigt. När någon fyndar gör den andra personen en förlust. Det handlar alltså om att alltid stå på rätt sida, och det kan vara väldigt svårt om man inte har någon kunskap om keramik, porslin och andra eftertraktade saker på loppisar. Generellt sett är hela serviser mer eftertraktat än enstaka delar, exempelvis en assiett och 2 muggar. Har du en hel servis i gott skick från en kollektion som är populär har du större chans att tjäna dig en hacka. I Expressen har de listat många kända serviser och lagt till med information om vad de sålts för på auktion. Skulle det vara så att du vet med dig att du har delar av en känd servis kan det vara klokt att komplettera de delar du saknar för att sedan sälja servisen helt komplett.

Oavsett om du ska köpa eller sälja på loppis kan vi utan tvekan konstatera att det är här man kan hitta guldkorn och samtidigt tjäna en bra slant. Håll koll på när det anordnas loppmarknader i din omgivning. Framåt våren brukar de dyka upp titt som tätt och då gäller det att vara på plats tidigt.