Elinstallationer vid renoveringar

När du ska renovera ett hus är det viktigt att alla arbeten utförs på rätt sätt och av behörig hantverkare. Detta är särskilt viktigt när det kommer till vatten, el och ventilation. Tänk på att huset kan brinna ner om elen inte dras ordentligt, försäkringar kanske inte täcker om värmegolvet i badrummet blivit fel utfört av någon obehörig eller om det blir en vattenskada i trossbotten eller bjälklag.

Aftonbladet berättar om renoveringsfällor som du bör se upp med, och det gäller inte bara elinstallationer och egna renoveringar, utan även om du köper ett äldre hus. Att läsa på innan du ger dig in i ett projekt lönar sig i både tid och pengar.

Använd rätt elprodukter

Även om du bara ska byta en liten grej, sätta dit ett nytt eluttag, koppla in en tvättmaskin eller något annat sådant så är det viktigt att du använder dig av godkända produkter som följer godkänd märkning och standard. I varumärket elko hittar du stickproppar, brytare, uttag, dosor och lock och allt annat du kan tänkas behöva för el och elinstallation. Produkterna håller rätt standard och du kan tryggt använda ditt nya eluttag. Anlitar du någon för ett större jobb så har den personen vanligtvis med sig rätt grejer utan att du behöver beställa själv och hålla reda på vad som ska vara var. Vet du inte vem som håller med grejerna inför ett jobb så prata med den elektriker du anlitar så vet ni båda två vem som ansvarar för vad och om du ska beställa hem något eller inte.

Hantverkare eller göra själv?

Hos Elsäkerhetsverket kan du läsa om vad som är godkänt i Sverige i produktväg samt även vad som krävs för att en elinstallatör ska vara certifierad och behörig att göra jobbet.

Att göra eljobb utan behörighet kan vara straffbart. Om det uppstår en brand som medför person- eller sakskada utreder polisen om det förekommer ett eventuellt brott. Bedöms branden komma av en felaktigt gjord elinstallation kan innehavaren komma att dömas till brott mot ellagen. Går det även att fastställa vem som gjort installationen som orsakade skadan så kan också denne person dömas för straffrättsligt brott. Det är alltså inte bara att koppla hur som helst, utan det måste vara gjort av fackman. Försäkringsbolag vill heller inte betala ut ersättning om jobbet inte är gjort fackmannamässigt. Försäkra dig om att din elektriker är behörig.