Ge liv åt husets praktiska installationer

När det gäller inredning och dekoration i hemmet kan centrala element som trappor ofta glömmas bort. Rätt typ av trappa till rätt plats kan vara avgörande för hus pass trivsamt och stilfullt ett hem upplevs. Det finns några saker värda att tänka på när det handlar om att skapa läckra trappavsatser på hus.

En installation av en trapplösning till ditt hus bör vara genomtänkt och välplanerad. Det är alltid till ens fördel att satsa på kvalitet när det kommer till trappkonstruktioner oavsett vilken design som önskas. Ett tips är att satsa på en aluminiumtrappa istället för en trappavsats av stål. Den svenska trapptillverkaren Trappverket är specialister på den här typen av trapplösningar. Fördelen med aluminium är:

    • Den nätta vikten
    • Mycket tåliga
    • Tål också olika slags väder

Det är också viktigt att välja rätt underlag för trappavsatsen för att garantera en lång livslängd och hög kvalitet. Trappor utsätts för hårt slitage under året och genom att välja rätt underlag håller trappan längre. Ett slätt och jämnt underlag är det optimala; stenläggning, trätrall eller packat grus brukar passa utmärkt som underlag till trappavsatser.

Regler gällande trappavsatser på hus

Precis som för de flesta installationer finns det föreskrifter och regler gällande trappavsatser. Först och främst gäller det säkerheten för de personer som kommer att använda trappan. En trappa ska vara säker och trygg för alla. Det säkerställs genom att hänsyn tas till lutning samt längd på trappan. Även trappstegens höjd samt djup spelar en avgörande roll för hur pass säker och korrekt en trappa är. Minsta lilla fallrisk på grund av fel mått på exempelvis trappstegen är en osäker konstruktion. På Boverkets hemsida går det att läsa mer detaljerat kring regler gällande trappor och andra liknande konstruktioner.

Låt trappan bli en del av inredningen

Inte sällan glöms praktiska installationer i ett hus bort när det kommer till inredning och dekoration. En trappavsats kan faktiskt få ett större värde än bara sin praktiska funktion. Ett tips är att dekorera mellanrummet mellan varje trappsteg. En utomhustrappa kan dekoreras med kakel i snyggt mönster eller stilfull och tålig natursten. Ett annat tips är att leka med kontraster och ge ledstången en annan färgton än trappavsatsens färg. Det ger liv åt trappan och genererar en snygg inredningseffekt till hela huset.