Renovera altanen i sommar

Tillhör du en av de svenskarna som inte kan sitta still på semestern? Ja, då är du en av oss! Alltid finns det något projekt att ta itu med, är det inte i fritidshuset så är det kanske någon vägg därhemma som ska målas om. Positiva nyheter har i alla fall drabbat oss renoveringstokiga – bygglov behövs inte för att renovera altanen i sommar! 

Dags att köpa räcke, däck och inredning. För i år är det faktiskt fritt fram att bygga altan utan bygglov – så länge du inte gör några grövre överträdelser förstås. På Boverket kan du läsa exakt om vad det är som gäller om du känner dig osäker, och du kan alltid kontakta din kommun ifall du har några specifika frågor som rör ditt altanbygge. Här kommer lite tips och inspiration på vad du ska tänka på när du bygger altanen.

Mindre altaner grönt ljusfin altan

Nu är det alltså fritt fram att bygga altan utan bygglov. Läs i Expressen om de goda nyheterna ifall du inte tror oss! Reglerna ändrades för att man ville förenkla bygget för mindre byggen av altaner. Den 4 juni antog riksdagen beslutet om att man kan ändra på bygglagen så att den gäller lagom till sommarsäsongen. Hur ska du bygga din altan? Vi har blivit lite förtjusta i hur olika lösningar kan agera tillsammans med varandra. Idag kan du köpa altanräcken som du också kan hänga upp krukor eller annan inredning i. Otroligt fint och praktiskt på samma gång – en kombination som allt fler börjar uppskatta helt enkelt.

Så hur ska du sedan inreda uterummet eller altanten? Om du har lite ont om tillfällig inspiration kan du spana in det här underbara reportaget i Elle Decoration så kommer du få igång kreativiteten på en gång, det kan vi nästan garentera! Vi gillar speciellt de fina lösningarna med textilier och växter som samspelar och skapar känslan av ett uterum man bara vill lata sig i hela sommaren. Ja, nästa sommar, alltså… För den här sommaren är du förstås upptagen med att bara rusta upp, riva i rabatterna och bygga altanten, eller hur?