Silverfiskar och fukt

Har du fått problem med silverfiskar eller annan ohyra hemma? De trivs i fuktiga utrymmen som badrum. Se till att lägga ut fällor och städa för att minska förekomsten.

Det är inte särskilt kul att inse att huset har silverfisk och annan ohyra, inte minst om huset är nybyggt eller nyrenoverat. Men faktum är att silverfiskar trivs extra bra i nybyggnationer där de kan äta på rester från byggmaterial och damm. De tar sig gärna in i hus genom att följa rörledningar på utsidan av rören, inte från avloppet som många tror.

De små ”fiskarna” är över 400 miljoner år gamla, alltså själva arten. De fanns alltså på jorden innan dinosaurierna. Mer om detta kan du läsa om här.

Bli av med silverfiskar

För att bli av med silverfiskar är det bra att hålla det rent och torrt hemma, du kan ta kål på dem med insektsgift som du sprayar runt golvsil och längs väggar och dessutom testa med både rödcederolja och smarta silverfiskfällor som du placerar ut.

I en artikel i Svenska Yle går det att läsa följande:

Tycker om stärkelse som ofta finns i lim – därför kan den åsamka stor förstörelse i exempelvis en bok- eller frimärkssamling.

De tycker även om fuktiga miljöer och äter gärna upp hudrester, hår och mjäll som de hittar på golv och i sprickor. De gömmer sig gärna bakom lister där de har det mörkt, skönt och svalt. De är inte lika vanligt att hitta de små rackarna i sovrum som i badrum och kök.

De små krypen lever i upp till fyra år och de största varianterna blir som max hela 18 millimeter långa. Mer info om silverfisken går det att få här i Metro.