Textilier och andra inredningstrender 2019

Varje säsong har sina unika trender när det handlar om inredning. 2019 är ett riktigt spännande år som innehåller allt från hållbara inredningsknep till häftiga statement-prylar. I allt från textilier till andra inredningsdetaljer som spelar stor roll. Här kommer en summering av årets vassaste trender inom inredning.

2019 är ett inredningsår som bjuder på en komplett supé av intressanta trender, inslag och koncept. Det hållbara tänket där grönt är skönt och naturnära toner anammas varvas med kontrastfulla detaljer. Praktiska men läckra inslag i inredningen är riktigt trendigt just nu.

Gardiner, mattor och lampor som trendar

gardinGardiner för i år får gärna vara i multibandslängd med vackra mönster på tyget. På https://www.rosahuset.com/kategori/Gardiner går det att hitta massor av snygga gardiner att hänga upp i fönster, inte minst för den som vill att textilierna hemma ska bli en intressant och iögonfallande inredningsdetalj.

Ett annat exempel är trendiga mattor som på många sätt kan generera en unik känsla på ett rum. Tipset är att satsa på en rymlig matta som är synlig och inte bara fungerar som ett underlägg till soffbordet. Ett rejält mått på mattan passar kanon till vardagsrummet och ger ett snyggt intryck. Mönster gör sig ypperligt i hemmet och varför inte välja en utstickande matta? Helt rätt den här säsongen.

När det kommer till mattor är jute ett bra val för miljön, ett material som för tankarna till 70-talet men som är trendigare än någonsin just nu. Jute kommer i naturlig färg liksom i färgade och mönstrade varianter. En tjock matta i ull, flätad och stilren – är aldrig fel det heller.

Även lampan spelar en viktig roll när det kommer till inredning 2019. De tidigare så trendiga glödlamporna utan lampskärmar hängandes med synliga sladdar är borta. Nu gäller det att välja uppseendeväckande lampor med snygga skärmar som skapar en häftig känsla i ett rum. Årets färgtoner går i mjuka och jordnära toner, men en lampa i trendig gulkulör genererar en skön kontrast. Den utmärkande lampan och rymliga mattan ingår i vad som kan kallas för en slags ”statement-trend”. Att väcka uppseende och låta en detalj spela ut mer än sin enkla funktion.

1990-talet är tillbaka inredningsmässigt

Det gula, starkt koboltblå och limegröna gör även come back i år, en återuppdykande trend från 90-talets senare hälft. Starkt mönstrade porslinstallrikar att ställa upp på en hylla, ljuskronor i svart järn liksom solrosor är andra saker som är som direkt hämtat ur en inredningstidning a la 1996. Tro det eller ej, men det är tillbaka och här för att stanna.

Hållbart trämaterial och en naturnära känsla

Det snålas inte med variation i årets inredningstrender. De vassa kontrasterna kombineras bäst med naturnära inredningsprylar och möbler. Beige och andra jordiga toner passar sig utmärkt i alla rum i hemmet. Något som inreds harmoniskt ihop med skarpa gröna växter.

Trä som material i möbler och dekoration är också en stark trend just nu. Att inreda med detaljer som andas hållbarhet är helt rätt i tiden. Den medvetna inredningen är det nya svarta helt enkelt. Trä blir dessutom vackrare med åren och vid rätt skötsel är det ett tåligt material med lång livslängd. Möbler i rotting gör comeback och materialet passar sig även utmärkt i inredningsdetaljer så som korgar och brickor.