Låt dina trädgårdsväxter överleva vintern

Det är viktigt att du tar hand om dina trädgårdsväxter så de överlever vintern, och ta upp växter som inte överlever den kalla årstiden även om du skulle ta in dem. De växter du kan ha i växthuset placerar du där, resten tar du och planterar om inomhus för att planera ut igen till våren.

För dig som älskar din trädgård, vill ha allt på sin plats och under kontroll är det extra viktigt att växterna i din designerträdgård får bästa skötsel så att den kan blomma år efter år.

Under vintern ska trädgården vila och därför är det viktigt att du förbereder den redan tidigt på hösten. Den näring du har givit växterna under sommaren bör tas bort, för att de inte ska fortsätta att växa. Rensa inte rabatterna utan låt växterna vissna, då skapar de ett eget vintertäcke. Löv som ligger på marken kan du kratta upp och lägga dem på växternas rötter, då hålls de varma. Pelargonerna som blommat vackert hela sommaren kan du förvara så här:

  • Först klipper du bort alla vissna blad och blommor, annars kan de börja mögla. För att slippa en massa skräp bör du klippa ned växterna ordentligt, då växer de tätt och blir vackra till våren.
  • När du planterat om dem i ny jord, ställer du krukorna på en sval och mörk plats, mellan 5–10 plusgrader.
  • Vattna utan näring omkring en gång i månaden.

Skydda andra trädgårdsväxter

Om du har nyplanterade träd och fruktträd bör stammarna skyddas och det görs smidigast med en fiberduk eller ett nät. Under vintern brukar rådjur gnugga sina horn mot stammarna och harar brukar gärna gnaga på dem. Flera buskar och buskar är också känsliga mot snö och frost. Det är därför det viktigt att du regelbundet skakar av dem när de fått mycket snö på sig, annars kan trädens grenar lätt bli böjda och bryts av. Om träden inte är för höga fungerar det bra att även klä in dem med fiberdukar, då kan du vara trygg att trädkronorna klarar av vinterhalvåret även om det blir kallt och mycket snö.