En trädgård att vistas i

Har du en trädgård men upplever att du inte tycker om att vara där? Tycker du mest att trädgården är ett dåligt samvete som växer igen till en djungel av ogräs? Även om du hör till dem utan gröna fingrar med lågt intresse för trädgårdsarbete går det att skapa en fin trädgård med minimalt krav på underhåll.

För att skapa en fin trädgård där hela familjen trivs gäller det att börja med att fundera över vad trädgården ska användas till. Vill barnen spela fotboll är en slät gräsyta optimal. Avskyr alla i familjen trädgårdsarbete bör istället en stor altan och breda grusgångar anläggas. Den trädgårdsintresserade fyller trädgården med prunkande rabatter och vackra buskar. Trädgård handlar inte bara om växter utan även sköna solstolar och badtunnor passar i trädgården. En badtunna kan användas året om och att njuta av ett varmt bad en kylig vinterdag med stjärnhimlen ovanför härlig vardagslyx.

Trädgård för den som ogillar trädgårdsarbete

Om du hör till dem som njuter av att koppla av i en solstol på altanen och ogillar allt vad ogräsrensning och gräsklippning heter bör trädgården inredas enkelt. Undvik krävande grönsaksland och rabatter. Satsa på torktåliga buskar som ölandstok och lavendel. Växterna behöver vattnas när de är nyplanterade men klarar sig sedan utan tillsyn. Bygg en stor altan och anlägg en gräsmatta. Köp en robotgräsklippare som sköter gräsklippningen.

Trädgård för den med gröna fingrar

Om du tycker om trädgårdsarbete finns det otaliga sätt att inreda trädgården. Om trädgården är stor är det fint att anlägga olika rum med hjälp av buskar och grusgångar. Ett grönsaksland i närheten av köket ger fräscha primörer under sommarmånaderna. En vacker rabatt med perenner i olika färger och höjder förgyller trädgården.

I den mindre trädgården är det viktigt att inte välja växter som blir alltför stora och konkurrerar ut andra växter. Undvik stora träd och buskar. Det finns bärbuskar och fruktträd som har spaljerats för att passa små ytor. Krukor som placeras på altanen eller vid entrén gör att det är enkelt att byta ut vårens penséer mot sommarens pelargoner och sedan senhöstens ljung.

Hur du än väljer att inreda din trädgård är det viktigt att ibland sitta ner och njuta av den. En skön solstol eller trädgårdsbänk är med andra ord lika viktig i trädgården som växterna!