Golvläggning och golv i trä

Trägolv är både sköna att gå på men framförallt väldigt vackra. De flesta är förtjusta i trägolv, oavsett var i hemmet det finns, många älskar det och vill ha det! Det finns dock ofantligt många träslag och tips för hur man ska ta hand om sitt golv på bästa sätt.

golvTrägolv är vackra men kräver också lite extra omsorg jämför med linoleumgolv. Det finns många olika typer av trägolv idag och de kan behandlas på olika sätt.

Val av trä till golvet

Det är viktigt vid golvläggning att tänka på vilken typ av trä som används. Att inte bara fundera på själv looken i rummet utan också på eftervården är viktigt. Trägolv kan bli vackrare och vackrare med åren med rätt omsorg. Om det finns tid och möjligheter att slipa golv när det behövs så är det toppen att välja de mer exklusiva golven. Men för den som inte vill lägga tid på att behandla ett trägolv så finns det som sagt alternativ som klarar slitage lite längre än de mer känsliga trägolven. Dock är det bra att välja golv som går att slipa för att slippa byta hela golvet vid en eventuell renovering. I tidningen Husextra skriver man om att hårdvaxolja trägolv har blivit populärt. Detta ger trägolvet en slitstark och sidenmatt yta. Hårdvaxoljade trägolv är bra då det går utmärkt att behandla enstaka partier vid slitage.

Olika trägolv

  • Skeppsgolv har ett mycket karaktäristiskt utseende och är gjort av massivt trä. Det är ett plankgolv som påminner om ett skeppsdäck eftersom man mellan träplankorna lägger ner en list, som ofta är gjord i gummi. Skeppsgolv är slitstarka, saknar sprickor och är vattentäta.

 

  • Massiva trägolv består genomgående av samma träslag. Det finns variation i hårdhet och färg beroende på träslag och de finns som både plankor och parkett. Massiva trägolv kan slipas flera gånger och ytbehandlas på flera olika sätt, allt efter önskemål.

 

  • Parkett består i princip av kortare trästavar som går att lägga i olika mönster som fiskbensparkett eller holländskt förband. Det moderna parkettgolvet består främst av lamellparkett vilket betyder att det är gjort av flera lager och bara ytskiktet är äkta trä. Parkett tål ofta mycket slitage då det ofta är hårt lackat.

 

  • Laminatgolv är också vanligt, kärnan i dessa golv består av ett träbaserat material, oftast HDF-skiva, som sedan har ytskikt av folie eller laminat och sedan finns det ett bottenskikt. Flertalet varianter och utförandet av ytskiktet finns att tillgå.

 

  • Fanérgolv har flera träbaserade skikt. Skikten som limmats ihop motverkar fuktrörelserna i golvet. Oftast är toppskiktet i ek men kan även vara i ask, bok eller lönn. Dessa golv kan ha olika ytbehandlingar som exempelvis UV-olja, lack eller naturolja.

 

Städmetoder för trägolv

Tidningen Hus & Hem skriver att det är de torra städmetoder som är bäst för trägolv. Detta håller dem nämligen fräscha mycket längre. Expressen skriver att trägolv inte behöver dränkas i vatten och rengöringsmedel utan det är bättre att bara våttvätta med en fuktig mopp varannan månad. Det är bättre att hålla trägolven rena genom dammsugning, men se till att dammsugarmunstycket inte repar dem.

Några tips:

  • Skaffa dörrmatta för att undvika att stenar och grus repar trägolven
  • Möbeltassar på ALLA möbler för att undvika repor i trägolven
  • Vid spill på golvet, torka bort direkt för att undvika fläckar