Marmortrenden håller i sig – så sköter du bänkskivan

Marmor har varit populär som material under många decennier, och har fortfarande hög efterfrågan i svenska kök. Förvisso är marmor ett starkt, naturligt och hållbart material men det krävs ändå att du sköter om det på ett korrekt och omsorgsfullt sätt. Här följer en guide för att få din bänkskiva att glänsa så länge som möjligt.

 Marmor finns i ett flertal varianter och färger. Du har den i grön och svart och så finns givetvis den klassiska sorten carrera kvar som alltid ligger i topp. En bänkskiva i marmor är dock ett naturmaterial som lever sitt eget liv. Marmor kan precis som annan stentyp suga åt sig det som hamnar ovanpå och påverkas både negativt och positivt av det. Detta har lett till att marmorn nu fått vissa ersättare när det kommer till trender, men på det stora hela är den fortfarande ett solklart val för många.

bänkskiva marmorFörläng livslängden på din bänkskiva med återfettning

Det första steget att ta i underhållningen av din bänkskiva, är att se till att hålla den återfettad. Tack vare den åtgärden hålls ytan blank utan att riskera att bli porös. På samma gång undviker du att onödiga fläckar sätter sig och förstör den dyra marmorn. Har du lagt ned en större summa pengar på ett så vackert material, vore det synd och skam att låta det förgås av ren och skär negligering. Tänk också på att marmorns skötsel bör vara densamma oavsett om du har det i bänkskivor, kakel eller golv med mera.

Fyra steg till en skinande marmorbänk

Du kan underhålla marmorn regelbundet i all enkelhet med några enkla tips.

  • 1 steget – Impregnera marmorbänkskivan med stentvål ett par gånger vid nyinköp så dröjer det längre innan du behöver börja med underhållningen.
  • 2 steget – rengöring! Se till att ta bort fläckar, stänk och smulor från gammal mat och använd ett medel fritt från alkohol och färg. Skölj och torka torrt.
  • 3 steget – återfetta med matolja eller symaskinsolja! Fördela matfett på bänkskivan men undvik olivolja. Använd en liten borste och sprid ut oljan jämnt. Låt stå över natten och ta bort överflödig olja morgonen därpå med torrt hushållspapper. Marmorn suger åt sig av oljan och tar upp den för att återfå sin glans.
  • 4 steget (TIPS) – tänk på vad du lägger på marmorskivan! En marmorskiva är visserligen tålig men all form av syrabaserade livsmedel och dylikt, såsom citron, ättika eller rödvin, kan få den vackraste marmorn att se ut som 7 svåra år.

Tar du väl hand om din marmorbänkskiva, så kommer den bestå i många år framöver.